Megjelent az ELTE Law Journal 2018/2 száma

Immár online is elérhető az ELTE Law Journal 2018/2 száma, amely az EU csatlakozás 15. évfordulóját hivatott köszönteni.

Közismert tény, hogy a kelet-európai térségben történt rendszerváltozások után az 1990-es évek elején a térség minden országa szinte azonnal jelezte csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz. Az európai gazdasági integráció már akkor is tapintható volt, hiszen már működött az egysége belső piac. A nyugat-európai államok gazdasági prosperitása, a szociális jólét szintén csábító volt a kelet-európai országok számára. Néhány éven belül megszülettek a társulási szerződések, de a csatlakozási tárgyalások elhúzódtak, és Európa újra-egyesítésére csak jó egy évtizeddel később, 2004. május 1-én került sor. Az azóta eltelt tizenöt év tapasztalatait sokféle formában interpretálták. Különböző kérdések és válaszok merülnek fel, amikor politikai, gazdasági vagy éppen jogi szemszögből tekintünk vissza erre az időszakra. Ebben az ünnepi számban a harmadik hatalmi ág, a magyar igazságszolgáltatás elmúlt tizenöt évben betöltött szerepét igyekeztek megvizsgálni a szerzők.

A kiadványban szereplő tanulmányokat bírák és karunk olyan oktatói írták , akik az elmúlt tizenöt évben folyamatosan oktatják, tanulmányozzák, követik, elemzik a magyar esetjog Uniós vonatkozású ügyeit.   

Az ELTE Law Journal 2018/2 száma itt érhető el.

2020.01.09.